Waterstof is H2
Wat is waterstof? Waterstof is een atoom, met symbool H, atoomnummer 1 en atoommassa 1,0079. Waterstofgas is een chemisch element dat ontstaat als twee waterstofatomen zich verenigen en H2 vormen. In 1671 werd waterstof voor het eerst vermeld door Arthur Doyle, maar het was Antoine Lavoisier die ongeveer 200 jaar later de naam gaf. Het heet waterstof omdat het (ook) ontstaat door de elektrolyse van water. Waterstof is een hoogexplosief gas en levert een van de hoogste vlamtemperaturen af. De vlam is niet zichtbaar (ultraviolet).
Waterstof als energiedrager voor opslag en gebruik
Waterstof verbindt zich graag met andere elementen in een exotherme reactie. Zo ontstaat bijvoorbeeld water door de verbranding van waterstof met zuurstof. Daarom wordt al 50 jaar nagedacht over waterstof als alternatief voor fossiele brandstoffen. Waterstof is de laatste tijd weer veel in de media geweest wegens de noodzaak om wind- en zonne-energie tijdelijk op te slaan tijdens piekmomenten en die daarna weer in het energienet te injecteren als er weinig productie is.
Waterstof als startelement van chemische reacties
Het waterstofatoom bevindt zich in de meeste organische verbindingen en wordt in de chemie als startproduct van vele processen gebruikt. Waterstof wordt hiervoor ter plaatse geproduceerd op basis van fossiele brandstoffen. Momenteel loopt er onderzoek naar alternatieven op basis van groene waterstof (door elektrolyse met wind en zonnestroom).
Andere toepassingen van waterstof
Waterstof wordt verder ook gebruikt in de voedingsmiddelindustrie voor het hydreren van vetten, in de metaalverwerking voor het behandelen van metaal, bij het lassen als beschermgas (formeergas en andere) en nog in talloze kleine nichetoepassingen.
Waterstof-gasflessen
Er bestaan gasflessen in verschillende groottes en met een verschillende druk. Naargelang de soort gas in de fles heeft de ‘schouder’ van de fles een verschillende kleur, die gestandaardiseerd is onder de Europese norm EN 1089-3. In het geval van waterstof is dit rood (explosief gas). Een overzicht van de verschillende kleuren van de gasflessen vindt u hier.
In de industrie wordt gewerkt met gasflessen van 200 bar. Er bestaan toepassingen tot 500 bar, zoals bij de waterstoftanks in auto’s.
Zoals alle flessen worden onze gasflessen aan de binnenzijde behandeld, gedroogd en chemisch passief gemaakt. Zo kunnen we een optimale zuiverheid garanderen en vermijden dat onze klanten of onze medewerkers blootgesteld worden aan bepaalde risico’s doordat de gasflessen niet goed zijn behandeld door de vorige gebruiker.
Omdat de flessen in verschillende vormen en drukken bestaan, is het belangrijk dat het juiste toebehoren wordt geleverd. Zo kan het gas onder de juiste druk en met de juiste stromingssnelheid naar uw toepassing worden geleid. Bij waterstofflessen kan de schroefdraad variëren van land tot land.
Voor grote afnemers is waterstof ook verkrijgbaar in bundels (gekoppelde systemen van 8-20 flessen). Voor heel grote afnemers worden de gasflesbundels op een oplegger gemonteerd.
In de chemie en bij andere grote afnemers zorgen steamreformers bij de klant voor de nodige hoeveelheid waterstof. Bij bepaalde hernieuwbare energieprojecten is het gebruik van grote elektrolyzers voor de productie van waterstof ook een zeer actueel thema. Bel onze specialisten voor meer informatie.
GROTE VOLUMETOEVOER VAN WATERSTOF IN CONTAINERS
Klanten die grote behoefte hebben aan waterstof kunnen via de weg worden bevoorraad. Op de locatie van de klant wordt een druktank van 40 bar geïnstalleerd (bijv. met een watervolume van 50 of 100 m3). De vrachtwagens worden gelost door middel van drukoverdracht naar deze opslagvaten. De drempel voor de productie van de waterstof ter plaatse is relatief laag (door elektrolyse of een endotherme reactie van een koolwaterstofgrondstof) omdat het economisch gezien slecht is om waterstof over de weg te vervoeren (minder dan 10 % van het laadvermogen van een vrachtwagen zal uit waterstof bestaan, omdat waterstof niet gemakkelijk kan worden gecomprimeerd). Vraag informatie aan de waterstofspecialisten van Messer.
In slechts enkele landen is vloeibare waterstof beschikbaar, omdat het bij temperaturen dicht bij het absolute nulpunt kookt en de energiekosten van het vloeibaar maken zeer hoog zijn en de economie van het vloeibaar maken geen zin heeft.
Waterstof kopen
U kunt als bedrijf of als particulier waterstofgas kopen bij één van onze verdeelpunten in België. De meeste klanten bestellen onze flessen online of telefonisch. Naargelang het verdeelpunt kunt u de flessen afhalen of bij u thuis laten leveren. Bel ons voor meer informatie over de leveringsmogelijkheden.